Pregled događanja u društvu

Događanja u Antropozofskom društvu Hrvatske "Marija Sofija", Baruna Trenka 4, Zagreb :

Termine sastajanja redovnih radnih grupa potražite OVDJE 

Međunarodni seminar S PETEROM SELGOM I CONSTANZOM KALIKS

Dragi članovi Antropozofskog društva i prijatelji antropozofije,

Antropozofsko društvo Hrvatske "Marija Sofija" u suradnji s antropozofskim društvima Austrije i Njemačke srdačno vas poziva na međunarodni seminar S PETEROM SELGOM I CONSTANZOM KALIKS koji će biti održan od 11. do 13. srpnja 2024. u Čakovcu (zgrada Scheier) i Donjem Kraljevcu u Centru dr. Rudolfa Steinera.

U PDF dokumentu (link dolje) naveden je detaljan program i raspored aktivnosti.

U nastavku nekoliko važnih informacija:

Cijena za 3 dana seminara:

 • Puna cijena:  260,00 EUR
 • Cijena za studente: 160,00 EUR
 • Cijena za članove ADH "Marija Sofija": 110,00 EUR

Dnevna cijena (1 dan):

 • Puna cijena za 1 dan:  100,00 EUR
 • Cijena za studente za 1 dan: 70,00 EUR
 • Cijena za članove ADH "Marija Sofija" za 1 dan: 50,00 EUR

PODACI ZA PLAĆANJE KOTIZACIJE:


Primatelj: Antropozofsko društvo Hrvatske Marija Sofija

Adresa: Baruna Trenka 4, 10000 Zagreb

IBAN: HR4324840081101036002

SWIFT: RZBHHR2X

Opis plaćanja: Kotizacija za seminar Selg & Kaliks

Model: 99

PRIJAVA ZA SUDJELOVANJE:


Uplatu kotizacije i prijavu na seminar, moguće je zbog ograničenog broja sudionika, izvršiti do popunjenja slobodnih mjesta na sljedećoj poveznici: POVEZNICA ZA PRIJAVU

Važna napomena: Prijavnica za sudjelovanje je OBVEZNA zbog ograničenog broja sudionika.

 

SMJEŠTAJ:


Sudionici seminara sami brinu o vlastitom smještaju (rezervaciji i plaćanju istoga).

Za hotel Park smo dobili povoljnije cijene smještaja pa ako planirate odsjesti u hotelu, prilikom rezervacije, napomenite da ste sudionik Seminara.

U nastavku vam šaljemo mogućnosti smještaja u neposrednoj blizini dvorane u kojoj će se održati seminar a u prilogu šaljemo ponudu s cijenama.

· Hotel Park nalazi se 10 minuta pješice od zgrade Scheier - web stranica hotela https://hotelpark.hr/ 

· Također preporučujemo Hotel Castellum 4* - web stranica hotela https://www.castellum-cakovec.com/

· ili ostale dostupne objekte na Bookingu.

Važna napomena: smještaj po ovoj cijeni u hotelu Parku je obavezno rezervirati do 30.4.2024. Nakon tog datuma hotel Park ne može garantirati dostupnost soba niti ove cijene smještaja.

PREHRANA:

 • Obroci osigurani u hotelu Park. Obroci osigurani i za sudionike koji nisu smješteni u hotelu Park. 
 • Cijena obroka nije uključena u cijenu kotizacije.
 • Cijena obroka  (vegetarijanski i mesni) je 15 EUR. Plaćanje na licu mjesta u hotelu Park
  • Početni obrok: večera 11.07.2024.
  • Završni obrok: doručak 14.07.2024.

ADRESE:

 • Zgrada Scheier, Ulica Matice Hrvatske 2, Čakovec, LINK NA ADRESU
 • Centar Rudolfa Steinera, Prvomajska 4, Donji Kraljevec, LINK NA ADRESU

NAPOMENE:

 • Prijevoz do Čakovca sudionici osiguravaju u vlastitom aranžmanu (trošak nije uključen u cijenu kotizacije).
 • Prijevoz iz Čakovca do Donjeg Kraljevca - osiguran autobus od strane AD Marija Sofija a trošak uključen u cijenu kotizacije.
 • Cijena ulaznice u Centar dr. Rudolfa Steinera i posjet rodnoj kući iznosi 10 EUR po osobi a trošak uključen u cijenu kotizacije.

Za više informacija pogledajte PDF dokumente u linkovima ispod:

Za sva pitanja, molimo da se pismeno obratite tajnici društva Veri Gjokaj na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  

Srdačan pozdrav i veselimo se susretu!

Predsjedništvo 

 


 

 

Nova knjiga

Dragi članovi i prijatelji Antropozofskog društva Hrvatske „Marija Sofija“,

sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je u prodaji knjiga Umijeće liječenja – pomicanje granica Rudolfa Steinera i Ite Wegman. Knjigu je s njemačkog preveo antropozofski liječnik i predsjednik Udruge za promicanje i razvoj antropozofske medicine Imela dr. med. Dinko Raffanelli u suradnji sa stručnim i jezičnim savjetnicima prof. dr. sc. Radovanom Subotićem, dr. med. Ratkom Šimetinom i Josipom Raffanelli. Riječ je o reprezentativnom djelu koje obuhvaća osnove antropozofske medicine te predstavlja temelj za razumijevanje umijeća liječenja prema duhovno-znanstvenim spoznajama.

Knjigu možete nabaviti u knjižnici  Antropozofskog društva Hrvatske „Marija Sofija“ (Baruna Trenka 4, Zagreb) ponedjeljkom od 17 do 18 h ili prije predavanja koja organizira Društvo, po cijeni od 80 kn (60 kn za članove) .

Uz srdačne pozdrave,

Predsjedništvo

OPŠIRNIJE O KNJIZI

 


 

Umijeće liječenja – pomicanje granica

Kako je nastala medicinska knjiga?

M.P. Van Deventer

Knjige Umijece lijecenja vIta Wegman imala je sposobnost Rudolfu Steineru postavljati bitna pitanja. Tako je u kolovozu 1923., u ljetnoj školi u Penmaenmawru, upitala: „Ne bismo li mogli ustanoviti misterijsku medicinu?“ Rudolf Steiner je odgovorio: „Vrlo je bitno to što ti to pitanje postavljaš.“ Obećao je da će početi čim se vrati u Dornach, pa je ujesen 1923., zajedno s njom, započeo pisanje medicinske knjige.

Kako su oni zajedno radili? Kad bi nekoliko suvremenih znanstvenika danas zajedno objavilo knjigu, svaki bi napisao svoje vlastito poglavlje. To, međutim, nije bio način rada Rudolfa Steinera.

Godine 1934. imao sam priliku pitati Itu Wegman kako se taj zajednički rad doista odvijao. Opisala je sljedeće: Rudolf Steiner razgovarao je s njom o rezultatima svojih istraživanja. Ona je poslije trebala ujediniti dušu s tim rezultatima, uklopiti ih u vlastite misli te ih napisati svojim riječima. Njezino je pisanje tada postala osnova za daljnji rad na poglavlju. Kako se takva suradnja može shvatiti kao prvi korak prema obnovi misterija?

Prisjetimo se prvo što Rudolf Steiner govori u četvrtome predavanju Svijesti iniciranoga o zajedničkome radu učitelja i učenika u Efeškim misterijima. Moglo se dogoditi da učenik i učitelj u sumrak šeću kroz krasnu šumu koja okružuje hram, a učitelj bi poučavao učenika o Kore-Perzefoni – dok uranja, kao oči u fizičko i etersko tijelo, u sferu Plutona. Tada bi tijekom spavanja student mogao doživjeti namjere Plutona i Perzefone, dok je učitelj doživljavao nešto podudarno, što je više vezano uz formativne aspekte. Kad bi se ujutro sreli, učitelj bi mogao objasniti u razgovoru o biljci ili stablu kako su nastali oblici lišća ili debla koji su oblikovani odozgo prema dolje. Učenik bi, vjerojatno, govorio o tajnama klorofla, o biljnim sokovima koji se šire odozdo prema gore. Tako je postojala čudesna razmjena, koja se uzajamno nadopunjavala.

Opširnije:Umijeće liječenja – pomicanje granica

Članak o waldorfskoj pedagogiji u "Jutarnjem listu"

U "Jutarnjem listu" je 21.11.2015. objavljen članak o waldorfskoj pedagogiji iz kojeg donosimo kratki odlomak a cijeli članak pročitajte ovdje: Država protiv waldorfske škole - Jutarnji list

DRŽAVA PROTIV WALDORFSKE ŠKOLE
Alternativne pedagogije u Hrvatskoj muku muče s financijama, u Sloveniji jedva dočekali

Naše roditelje ne povezuje dubina novčanika, već životna filozofija. U Lisabonskoj deklaraciji stoji da roditeljima treba omogućiti da biraju način školovanja svoje djece, sukladno svojim filozofskim, vjerskim ili pedagoškim uvjerenjima. I do toga se u Sloveniji, rekao bih, doista drži. Država nas financira istim iznosom koji daje i državnim školama, nema ovdje roditelja koji bi dijete poslao u waldorfsku ili bilo koju drugu alternativnu školu, a da to ne mogu jer im je preskupo”, zadovoljno kaže Iztok Kordiš, direktor Waldorfske škole Ljubljana, pod čijom administracijom rade i njihove podružnice, vrtići i škole u više mjesta pokraj Celja, Bleda, Morske Sobote i Gorice. Ukupno imaju oko 1000 djece. I u Mariboru imaju waldorfsku školu, nevezanu uz onu ljubljansku.