Pregled događanja u društvu

Događanja u Antropozofskom društvu "Marija Sofija", Baruna Trenka 4, Zagreb :

Termine sastajanja redovnih radnih grupa potražite OVDJE


Srijeda, 28.11. 2018. u 19:00h - Darko Znaor - "Slikopis iz Južne Koreje" - ulaz slobodan

Srijeda, 05.12. 2018. u 19:00h - Predavanje Ante Kolege - "Vrijeme i vječnost u svjetlu antropozofije"


 

Glazbena radionica

Poštovani članovi,

Glazbena radionica ADH nastavlja s radom u novoj sezoni. Prvi sastanak je u petak, 5.listopada 2018., od 17-19h, kao i do sada. Dobrodošli su svi članovi ADH koje zanima glazba i žele nešto više o njoj naučiti. Voditeljica radionice je muzikologinja Đurđa Otržan.

Radionica uključuje glazbu svih razdoblja i žanrova. Upoznaju se instrumenti i njhove mogućnosti, razni ansambli i izvođači. Posebnu pozornost posvećuje se hrvatskim autorima i manje poznatim, a značajnim muzičarima. Razgovara se i o glazbi koju preferiraju polaznici. Osnove glazbe upoznaju se u najrazličitijim pojavama, kroz intervale, kompoziciju, visinu tona, timbar, ritam i melodiju.
Uz svaku temu prilaže se i antropozofski uvid kad god je to moguće.

Kontakt:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

mobile phone 0953894141

 


 

Predavanje Ante Kolege

Dragi prijatelji antropozofije,

Obavještavamo Vas o predavanju koje će održati Ante Kolega 5.12. srijeda u 19:00h  pod nazivom :  "Vrijeme i vječnost u svjetlu antropozofije"

Ukratko iz predavanja: "Ako čovjek svoj odnos prema vremenu razumije riješiti, onda on uči živjeti u vječnosti. Fizičko tijelo čovjeka je prostor svijeta; duša čovjeka je vrijeme svijeta; duh čovjeka je vječnost svijeta. Tako su trenutak i vječnost uvijek i svugdje.
Ante Kolega: waldorfski pedagog, 30 godina radio kao učitelj matematike u višim razredima waldorfske (srednje) škole u Njemačkoj. 50 godina živi antropozofiju.

Cijena ulaznice 40 kuna, za članove 20 kuna

 


 

Obavijest o promjeni termina održavanja seminara

Dragi prijatelji,

obavještavamo vas da zbog organizacijkih razloga neće biti održan seminar o antropozofskom razumijevanju meditacije

(meditacija u pokretu – euritmija) koji je bio predviđen od 2. do 4.11.2018. Najavljeni seminar će se održati najvjerojatnije u 3. mjesecu 2019. o čemu ćete pravovremeno biti obaviješteni.

Zahvaljujemo na razumijevanju i srdačno pozdravljamo,

Vida, Alen i Mario

 

 


 

Članak o waldorfskoj pedagogiji u "Jutarnjem listu"

U "Jutarnjem listu" je 21.11.2015. objavljen članak o waldorfskoj pedagogiji iz kojeg donosimo kratki odlomak a cijeli članak pročitajte ovdje: Država protiv waldorfske škole - Jutarnji list

DRŽAVA PROTIV WALDORFSKE ŠKOLE
Alternativne pedagogije u Hrvatskoj muku muče s financijama, u Sloveniji jedva dočekali

Naše roditelje ne povezuje dubina novčanika, već životna filozofija. U Lisabonskoj deklaraciji stoji da roditeljima treba omogućiti da biraju način školovanja svoje djece, sukladno svojim filozofskim, vjerskim ili pedagoškim uvjerenjima. I do toga se u Sloveniji, rekao bih, doista drži. Država nas financira istim iznosom koji daje i državnim školama, nema ovdje roditelja koji bi dijete poslao u waldorfsku ili bilo koju drugu alternativnu školu, a da to ne mogu jer im je preskupo”, zadovoljno kaže Iztok Kordiš, direktor Waldorfske škole Ljubljana, pod čijom administracijom rade i njihove podružnice, vrtići i škole u više mjesta pokraj Celja, Bleda, Morske Sobote i Gorice. Ukupno imaju oko 1000 djece. I u Mariboru imaju waldorfsku školu, nevezanu uz onu ljubljansku.

Obavijest o smrti Engelberta Fischera

Dragi prijatelji,
danas (24.08.2018.) nam je pristigla vijest od Gwendolyn Fischer, da je noćas u klinici Schöpfheim naš dragi prijatelj, svećenik Zajednice kršćana, Engelbert Fischer napustio fizičku ravan. Iako se zadnjih godina borio s teškom bolešću, zbog koje je prije dvije godine i umirovljen, ipak je ovaj odlazak u ovom trenutku bio pomalo neočekivan. Kako nam to posreduje Gwendolyn Fischer, njegov prelazak je bio sasvim obojen jednim olakšanjem, mirom i zadovoljstvom.
Tijelo Engelberta Fischera će do nedjelje popodne biti položeno u njihovom domu u Schöpfheimu (Njemačka), a ukop će biti u utorak ili srijedu (ovog trenutka još nije potvrđen točan termin).
Svi mi koji smo u Zagrebu rado dolazili na susrete s njim, na predavanja, otvorene tematske razgovore ili osobne razgovore, možemo se s radošću sjetiti njegovih vrlo jednostavnih formulacija o vrlo složenim temama, čije smo puno značenje često tek kasnije do kraja proniknuli. Njegov nenametljiv, a unutarnje snažan pristup, mnogi od nas su osjećali kao topao očinski.
Iz tog sjećanja možemo ga u mislima, čitanjima duhovnih tekstova i molitvama, pratiti na njegovom daljem putu, na način koji nam je i on sam na predavanjima prikazivao.


Zahvaljujemo se Ratku Radanoviću na poslanoj obavijesti!

Potkategorije