Pregled događanja u društvu

Događanja u Antropozofskom društvu "Marija Sofija", Baruna Trenka 4, Zagreb :

Termine sastajanja redovnih radnih grupa potražite OVDJE


Ponedjeljak, 19.11. 2018. u 19:00h - Predavanje Darka Znaora - "Uloga dvojnika u duhovnom razvoju čovjeka"


 

Glazbena radionica

Poštovani članovi,

Glazbena radionica ADH nastavlja s radom u novoj sezoni. Prvi sastanak je u petak, 5.listopada 2018., od 17-19h, kao i do sada. Dobrodošli su svi članovi ADH koje zanima glazba i žele nešto više o njoj naučiti. Voditeljica radionice je muzikologinja Đurđa Otržan.

Radionica uključuje glazbu svih razdoblja i žanrova. Upoznaju se instrumenti i njhove mogućnosti, razni ansambli i izvođači. Posebnu pozornost posvećuje se hrvatskim autorima i manje poznatim, a značajnim muzičarima. Razgovara se i o glazbi koju preferiraju polaznici. Osnove glazbe upoznaju se u najrazličitijim pojavama, kroz intervale, kompoziciju, visinu tona, timbar, ritam i melodiju.
Uz svaku temu prilaže se i antropozofski uvid kad god je to moguće.

Kontakt:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

mobile phone 0953894141

 


 

Predavanje Darka Znaora “Uloga dvojnika u duhovnom razvoju čovjeka”

Poštovani članovi i prijatelji Antropozofskog društva Hvatske “Marija Sofija”,
 
podsjećamo na predavanje Darka Znaora “Uloga dvojnika u duhovnom razvoju čovjeka”, koje će biti održano u ponedjeljak, 19. studenoga u 19 h u prostorijama našega društva (Ulica baruna Trenka 4).
 
U predavanju će biti obrađena tematika ljudskog dvojnika sa stajališta antropozofske duhovne znanosti. Dvojnik je ahrimansko biće koje zaposjeda tijelo svakog čovjeka prije njegova rođenja i prati ga kroz inkarnacije. Ovo biće je u antropozofiji znano i kao „mali čuvar praga“. Živi u eterskom tijelu čovjeka. Odlikuje se izrazito snažnom voljom i inteligencijom koja znatno nadilazi ljudsku. Uzrokom je bolesti u fizičkom tijelu čovjeka i brani čovjeku da nespreman stupi u duhovni svijet. U predavanju će biti prikazano kako su se različite kulture kroz povijest ljudske civilizacije odnosile prema ovom biću, te kako su ga doživljavali slikari (naročito prerafaeliti), pjesnici i književnici (Edgard Allan Poe, Herman Hesse, braća Grimm, Oscar Wilde, H.C. Andersen, i dr.). Bit će prikazano i kako čovjek danas može shvatiti i stupiti u ispravan odnos sa svojim dvojnikom, te kako mu može pomoći da se probrazi u biće svjetla.

Radujemo se skorom susretu,
Predsjedništvo Antropozofskog društva Hrvatske "Marija Sofija"

Cijena ulaznice : 20 kuna za članove, te 40 kuna za one koji nisu članovi Društva.

U prostorijama Društva zabranjeno je tonsko ili video snimanje bilo kakvih događanja, osim uz prethodno odobrenje Predsjedništva.

 


 

Obavijest o promjeni termina održavanja seminara

Dragi prijatelji,

obavještavamo vas da zbog organizacijkih razloga neće biti održan seminar o antropozofskom razumijevanju meditacije

(meditacija u pokretu – euritmija) koji je bio predviđen od 2. do 4.11.2018. Najavljeni seminar će se održati najvjerojatnije u 3. mjesecu 2019. o čemu ćete pravovremeno biti obaviješteni.

Zahvaljujemo na razumijevanju i srdačno pozdravljamo,

Vida, Alen i Mario

 

 


 

Članak o waldorfskoj pedagogiji u "Jutarnjem listu"

U "Jutarnjem listu" je 21.11.2015. objavljen članak o waldorfskoj pedagogiji iz kojeg donosimo kratki odlomak a cijeli članak pročitajte ovdje: Država protiv waldorfske škole - Jutarnji list

DRŽAVA PROTIV WALDORFSKE ŠKOLE
Alternativne pedagogije u Hrvatskoj muku muče s financijama, u Sloveniji jedva dočekali

Naše roditelje ne povezuje dubina novčanika, već životna filozofija. U Lisabonskoj deklaraciji stoji da roditeljima treba omogućiti da biraju način školovanja svoje djece, sukladno svojim filozofskim, vjerskim ili pedagoškim uvjerenjima. I do toga se u Sloveniji, rekao bih, doista drži. Država nas financira istim iznosom koji daje i državnim školama, nema ovdje roditelja koji bi dijete poslao u waldorfsku ili bilo koju drugu alternativnu školu, a da to ne mogu jer im je preskupo”, zadovoljno kaže Iztok Kordiš, direktor Waldorfske škole Ljubljana, pod čijom administracijom rade i njihove podružnice, vrtići i škole u više mjesta pokraj Celja, Bleda, Morske Sobote i Gorice. Ukupno imaju oko 1000 djece. I u Mariboru imaju waldorfsku školu, nevezanu uz onu ljubljansku.

Obavijest o smrti Engelberta Fischera

Dragi prijatelji,
danas (24.08.2018.) nam je pristigla vijest od Gwendolyn Fischer, da je noćas u klinici Schöpfheim naš dragi prijatelj, svećenik Zajednice kršćana, Engelbert Fischer napustio fizičku ravan. Iako se zadnjih godina borio s teškom bolešću, zbog koje je prije dvije godine i umirovljen, ipak je ovaj odlazak u ovom trenutku bio pomalo neočekivan. Kako nam to posreduje Gwendolyn Fischer, njegov prelazak je bio sasvim obojen jednim olakšanjem, mirom i zadovoljstvom.
Tijelo Engelberta Fischera će do nedjelje popodne biti položeno u njihovom domu u Schöpfheimu (Njemačka), a ukop će biti u utorak ili srijedu (ovog trenutka još nije potvrđen točan termin).
Svi mi koji smo u Zagrebu rado dolazili na susrete s njim, na predavanja, otvorene tematske razgovore ili osobne razgovore, možemo se s radošću sjetiti njegovih vrlo jednostavnih formulacija o vrlo složenim temama, čije smo puno značenje često tek kasnije do kraja proniknuli. Njegov nenametljiv, a unutarnje snažan pristup, mnogi od nas su osjećali kao topao očinski.
Iz tog sjećanja možemo ga u mislima, čitanjima duhovnih tekstova i molitvama, pratiti na njegovom daljem putu, na način koji nam je i on sam na predavanjima prikazivao.


Zahvaljujemo se Ratku Radanoviću na poslanoj obavijesti!

Potkategorije