Welcome, Guest. Please login or register.
September 02, 2015, 04:19:39 AM
Home Help Search Login Register
News: SMF - Just Installed

+  antropozofija.hr
|-+  Duhovna znanost
| |-+  Drustveno troclanstvo
| | |-+  Mjesecev sjetveni kalendar
« previous next »
Pages: [1] Print
Author Topic: Mjesecev sjetveni kalendar  (Read 10947 times)
Elloi
Opci Moderator
Stup foruma
*****
Posts: 474View Profile
Mjesecev sjetveni kalendar
« on: July 14, 2006, 12:47:36 PM »

Problematika mjesecevog sjetvenog kalendara, meteoroloske prognoze i astroloskih djelovanja


Problematika predvidjanja skakljivo je i tesko podrucje. Najprije nam dolaze na pamet svakodnevne opservacije, pracenja kretanja zracnih masa i tlakova i puta ciklona i anticiklona metereroloskih sluzbi po svem svijetu. Unatoc svim naporima, sigurne meteoroloske prognoze nema. To posebno vrijedi kada se radi o prognozama za vise dana, ili onim dugorocnim koje su meteorolozima (barem za sad) neizvedive tj sasvim nesigurne.
Inace vidljivo je da bi bile stvarno od koristi da bi vremenske prognoze morali izradjivati posebno za svaku mikro lokaciju. Iskustvo je da nakon predvidjanja da bi na nekom podrucju trebala pasti kisa, da to (ako se uopce ostvari) cesto ne vrijedi za brojne mikrolokacije iznad kojih se nasao prekid kisnog oblaka. I tako nekada imate smijesnu situaciju, iznad susjedovog imanja gledate mrki oblak koji svoj sadrzaj nestedimice izljeva po njegovom polju dok vasa zemlja ostaje suha ili tek orosena.
Zanimljivo je da u svom Mjesecevom sjetvenom kalendaru (izdavac 'Duga plus', Cakovec) autorica Maria Thun prema konstelacijama zvijezda i planeta odredjuje dane koji po njenoj procjeni i iskustvu imaju vjerojatnost: ili vihora, ili oluja, nevremena, potresa, opasnosti od tuce, erupcije vulkana do konacno i prometnih nezgoda ili niceg od toga. Predvidja precizna satna razdoblja pogodna za sjetvu, sadnju, presadjivanje, berbu, zastitu... biljaka i za rad s pcelama. Sati su navedeni po srednjoeuropskom vremenu (Basel).
Neobicno je da navodi koje djelovanje na Zemlju imaju planeti vrlo daleki Zemlji - Uran, Neptun, Pluton. (?) Tako su npr munje, gromovi i oluje prema Mariji Thun posljedica djelovanja Urana kada se nadje u suradnji, tj tocno odredjenom odnosu prema planetima koji su blizi Suncu...

Na rijetkim mjestima u kalendaru Marija Thun navodi sto je o necem izjavio Rudolf Steiner spominjuci njegovo ime. Na vise mjesta navode se izrazi 'biolosko-dinamicki pripravci' i 'biolosko-dinamicka metoda' (ovdje se dakle 'biodinamicko' pise s crticom..). Nekoliko puta spominje se i kvaliteta i priznanje 'Demeter', kao i rad u polju, sijanje i ostalo oko zitarica, i zatim ispecen vlastiti kruh - djelo ruku ucenika waldorfske skole iz Marburga u Njemackoj.
Logged
Matija
Visi suradnik
***
Posts: 100View Profile
Re: Mjesecev sjetveni kalendar
« Reply #1 on: July 17, 2006, 10:58:53 AM »

biološko-dinamičko se piše s crticom, ne biodinamičko.
Logged
segrt
Pocetnik
*
Posts: 14View Profile Email
Re: Mjesecev sjetveni kalendar
« Reply #2 on: June 23, 2008, 08:58:19 PM »

Za one koji nikako ne mogu da pronađu knjigu "Mjesečev sjetveni kalendar", postoji jedan online interaktivni kalendar ovog tipa na :
http://www.bunkahle.com/astrolog/mocal.cgi
Pri vrhu imate opciju da prebacite na Maria Thun kalendar i verziju na engleski jezik.
Naravno ovo samo može donekle pomoći, pri ovoj vrsti poljoprivrede.
Poz
Logged
segrt
Pocetnik
*
Posts: 14View Profile Email
Re: Mjesecev sjetveni kalendar
« Reply #3 on: June 23, 2008, 09:05:26 PM »

Takođe, neki dobri ljudi iz ajde-vrzdenec su postavili mjesečev kalendar za 2008 na svoj sajt
http://www.ajda-vrzdenec.si/l2.asp?L1_ID=9&L2_ID=46&LANG=slo
Logged
Pages: [1] Print 
« previous next »
Jump to:  


Login with username, password and session length

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.0.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!