Welcome, Guest. Please login or register.
September 04, 2015, 03:27:56 AM
Home Help Search Login Register
News: SMF - Just Installed

+  antropozofija.hr
|-+  Duhovna znanost
| |-+  Duhovna znanost/nauka
| | |-+  [E-book] Genadij Bondarev: "Kriza civilizacije"
« previous next »
Pages: [1] Print
Author Topic: [E-book] Genadij Bondarev: "Kriza civilizacije"  (Read 1583 times)
Den
Suradnik
**
Posts: 72View Profile
[E-book] Genadij Bondarev: "Kriza civilizacije"
« on: December 05, 2012, 12:19:38 AM »

Dobar dan forumašima! (ako ih još ima:)

Imam jedno pitanje: nakon dosta vremena uspio sam pronaći e-knjigu [engleski prijevod] Genadija Bondareva "Kriza civilizacije", međutim nedostaje 15. poglavlje. Zna li netko da li je to ono [cenzurirano?] poglavlje zbog kojeg je izbačen iz antropozofskog društva ili...? Možda je netko našao i to poglavlje, eventualno kakav siže ili nešto?

Pozdrav,
Den
Logged
prvul
Pocetnik
*
Posts: 9View Profile
Re: [E-book] Genadij Bondarev: "Kriza civilizacije"
« Reply #1 on: December 07, 2012, 09:40:47 PM »

Ovako, ja imam 20-ak knjiga pomenutog autora ali su sve na ruskom jeziku. Ako to nije u neskladu sa pravilima foruma,  ako ne bi bilo nekog bitnijeg kršenja autorskih prava i ako bi Ti bilo od koristi mogu poslati e-mailom ili negde "okačiti".
Iskreno, nisam još uvek sve pročitao ali njegovo vidjenje stvari ume da bude prilično zanimljivo.
Jedna od knjiga bi u (mom) slobodnom prevodu imala naslov "Karakteristične crte krize civilizacije i samospoznaja". Publikovano je 1999. u Moskvi kao uvod u knjigu "Trostruki čovek od tela, duše i duha. Osmišljavanje metodologije nauke o duhu". Medjutim niti jedan od ovih naslova nema ni 14. a niti 15. poglavlje. Možda da navedeš imena nekih poglavlja pa da vidimo o kojoj je knjizi reč, Prevodioci povremeno daju atraktivne naslove - kao i što znaš i nekada bude naporno utvrditi vezu sa originalom...
U svakom slučaju ja Ti stojim na raspolaganju i biće mi zadovoljstvo ako mogu bilo kako da pomognem.
Pozdrav Smiley
Logged
Den
Suradnik
**
Posts: 72View Profile
Re: [E-book] Genadij Bondarev: "Kriza civilizacije"
« Reply #2 on: December 10, 2012, 10:46:03 PM »

Bok, Prvule,

Najprije: ispričavam se na kašnjenju s odgovorom, ali eto - pukla mi guma, nije vozio tramvaj, djeca su mi u snu superljepilom zalijepila dlanove ruku za zid tako da ujutro nisam mogao tipkati po tastaturi, a i da jesam, na kraju me zameo snijeg i smrznuo mi se kompjuter! - Totalka! Da sam bar ulio antifriz u kompjuter! Ali eto - nisam... Šta ćeš, shit happens... I sve to bih nekako pregrmio, ali ne mogu prežaliti što zbog navedenih prepreka i peripetija nisam stigao naučiti ruski, pa ne mogu ni čitati Tvoje knjige pisane na ruskom jeziku. Jedino me tješi što nisam stigao naučiti ni njemački a nemaš knjiga na njemačkom. Ali tko zna - možda bih se mogao, jednog lijepog proljetnog dana kad prođe zima, povesti za primjerom velikog Lava - Tolstoja koji je govorio devedesetak stranih jezika... Wink ... samo ako bih imao dovoljnu inspiraciju, na primjer u obliku Tvojih prijevoda odgovarajućih dijelova knjiga s ruskog? Smiley Hmm, da vidimo o čemu bismo po tom pitanju mogli proćakulati... Ovako: kao prvo, kažeš da imaš "'Karakteristične crte krize civilizacije i samospoznaja', publikovano 1999. u Moskvi kao uvod u knjigu "Trostruki čovek od tela, duše i duha. Osmišljavanje metodologije nauke o duhu'". Ako se ne varam, u engleskom prevodu (kojeg ne mogu nabaviti) prvog toma "Triune Man of Body, Soul and Spirit in the Light of Anthroposophy" nalazi se nekoliko stranica Bondarevljeve analize radova Carlosa Castanede. Ako je to ista knjiga, možeš li tih par stranica prevesti s ruskog i okačiti negdje?

Dalje predlažeš da navedem naslove poglavlja knjige "Kriza civilizacije" da ustanovimo o čemu se točno radi. Evo i više od toga: pomoću slijedećeg linka možeš pronaći i naslove poglavlja, i sama poglavlja, i još dosta zanimljivih tekstova, čak i o (jezuitskom?) preuzimanju Antropozofskog društva koje je započelo još za vrijeme zadnjih dana života doktora Rudolfa Steinera:

www.lochmann-verlag.com/englischetexte.htm

Na drugom linku imaš knjigu koja predstavlja svojevrsni nastavak "Krize civilizacije", bar koliko sam uspio shvatiti u desetak minuta tokom kojih sam je "prelistao" na desktop računalu. (Trenutno sam na terenu i za čitanje koristim samo stariji model ppc-a, pa ne mogu otvoriti pdf-datoteku, jer je zaključana za kopiranje i modificiranje, a ppc-adobe reader je mora kopirati ili modificirati da bi je otvorio. Možda bi je Ti mogao otključati i tagirati nekim offline- ili online-unlockerom, i također okačiti negdje? Smiley Evo linka:

http://lookwhatishare.com/bondarev-the-christmas-conference-view-pdf.html
 
Eto, toliko za sada, čekam Tvoj odgovor. Pozdrav!
P.S.: I pazi na hladnoću! da ti se ne smrzne kompjuter ko meni! Ulij svakako malo antifriza, barem u C:!
Logged
prvul
Pocetnik
*
Posts: 9View Profile
Re: [E-book] Genadij Bondarev: "Kriza civilizacije"
« Reply #3 on: December 12, 2012, 04:58:03 PM »

Bok, Den,
Ne brini - problemi su sasdtavni deo života. Problem može da bude ako ćovek ne nastoji da ih reši. Da ne smaram o razlozima ali ja povremeno nisam mesecima pored PC-a...
Od knjiga koje ja posedujem 19 poglavlja ima  naslov ISBN 3-906712-81-8 izdat 1912. u Moskvi "Roždestvenskoe sobranjie v izmenivšihsja uslovijah novova vremeni".  Prevod bi bio u stilu "Božićni skup u izmenjenim uslovima novog vremena". Prevodilac je menjao i naslove poglavlja i verovatno bi mogao da to opravdava. Tačnije, davao je nove naslove. Nešto se slično dogadjalo i sa Steinerovim delima, ali su nekeko doskočili uvodjenjem GA klasifikacije.
Prevodjenje: ja izbegavam jer smatram da prevodilac treba samo da prevodi, Mene zadovoljava i Google. Uz njegovu pomoć ja uglavnom hvatam suštinu teksta. Prevodilac često nije na intelektualnom i spiritualnom nivou pisca i onda imamo sve i svašta.
15. poglavlje kojeg nema u engleskom prevodu ima naslov "Šta je moguće uraditi posle 1924. godine". Daj neki link pa ću okačiti original ili Ti poslati na pp. Izbegavam da sam previše pored PC-a. Nekada sam i radio software... Nisam znao da su Bondareva izbacili iz Antroposofskog društva zbog 15-og poglqvlja ove knjige, ali da nije bio član ne bi ni bio izbačen:).
Lep pozdrav
Logged
prvul
Pocetnik
*
Posts: 9View Profile
Re: [E-book] Genadij Bondarev: "Kriza civilizacije"
« Reply #4 on: December 12, 2012, 05:01:44 PM »

Gomila grešaka u pisanju: knjiga je štampana 2012. godine itd. Nadam se da ćete ipak razumeti. Ne znam kako da editujem poruku i da li je dozvoljeno autoru da edituje poruku?
Logged
Den
Suradnik
**
Posts: 72View Profile
Re: [E-book] Genadij Bondarev: "Kriza civilizacije"
« Reply #5 on: December 12, 2012, 11:11:43 PM »

Bok, Prvule,

Došlo je do malog nesporazuma. Knjigu o kojoj govoriš se može naći drugim linkom iz moje zadnje poruke, nju ne mogu otvoriti zbog tehničkih problema, kako sam već objasnio, ali sam poprilično siguran da joj ne nedostaje petnaesto poglavlje. "Kriza civilizacije" se pak može naći drugim linkom, razlomljena na posebna poglavlja. Njoj nedostaje petnaesto poglavlje. A što se tiče Bondareva i AD, baš mi je jedan član foruma poslao link na članak koji komplementarno omogućuje još bolje razumijevanje srži problema o kojem se tu radi, pa možeš pogledati ako već nisi, i ako te zanima:
ipwebdev.com/hermit/Giersch.html

Inače za ispravljanje/editiranje poruke se prije trebalo obratiti administratorici (Eloi) koja je postavke namjestila tako da autor ne može popraviti ništa. Šteta što nije podesila stvar i tako da se na forum ne registriraju botovi, kojih sad već ima nekoliko hiljada, što drastično otežava neke pretrage.

Pozdrav, Den
Logged
Pages: [1] Print 
« previous next »
Jump to:  


Login with username, password and session length

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.0.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!